PILLEKŐ PROGRAM


PILLEKŐBŐL SZOBROKAT ÉPíTETTEK EGERBEN
                             
                                        http://www.tveger.hu/hirekreszlet.php?hir=5358
   PILLEKÖVEZÉS A CORVINUS EGYETEM  DIÁKJAIVAL                 

                                 
FENNTARTHATÓSÁGI VETÉLKEDŐ A KERTRÉGIÓ PROGRAM KERETÉN BELÜL

Különleges közfoglalkoztatás Mátraverebélyben

http://www.estihirlap.hu/node/5346

Körhinta-Ifjúsági közösségfejlesztés  a Lenti Kistérségben


Pillekővel a Föld napján

A pályázatunk középpontjában álló, „Pillekővel a Föld napján” névre keresztelt projektünk célja, hogy felhívjuk a hallgatók figyelmét a környezettudatos viselkedés fontosságára.A Pillekő projekt kifejezetten a hulladékképződés, újrahasznosítás problémáját helyezi a középpontba. Projektünk azt demonstrálja a hallgatók felé, hogy érdemes szelektíven gyűjteni a hulladékot, hisz abból értéket is lehet teremteni, nem utolsó sorban például az egyetem és saját magunk számára.
A projekt tartalma egy olyan rendezvény megszervezése, amelynek keretében újrahasznosított hulladékból készült bútorokat helyezünk el az Egyetem belső udvarán a hallgatók közreműködésével. Jelen pályázat során e bútorok előállítási költségének és a rendezvény kommunikációs tevének illetve technikai eszközök bérlésének a fedezetére szeretnénk forrást igényelni.
A projektünk eredményeként megvalósuló új funkciót nyert közösségi tér azt hivatott demonstrálni, hogy a környezettudatos viselkedés, esetünkben a szelektív hulladékgyűjtés igenis hozzájárulhat környezetünk jobbá tételéhez, hiszen az összegyűlt hulladék, nem a szemétégetőben végzi, hanem alapja lehet olyan bútoroknak, amelyek a kényelmünket szolgálják.

A berendezési tárgyak PET palackok újrahasznosításával kerülnek előállításra.
Az ilyen típusú, úgynevezett pillekő bútorok mostanában népszerűek és azon túl, hogy funkciójuk van dekoratívak és egyúttal az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket is szimbolizálják. Persze a végső cél nem csak a szelektív gyűjtés vagy az újrahasznosítás, nagyon fontos azt is kommunikálni, hogy azok a nyersanyagok, amiket nap, mint nap használunk és eldobunk értékesek és okosabban kellene gazdálkodni velük.
 A projektünk két részprojektből, a pillekövek alapanyagául szolgáló pillepalackok összegyűjtéséből, illetve a pillekövek lefestésének helyet adó Föld napja rendezvény megszervezéséből áll. Mindemellett fontos megemlíteni, hogy a Pillekővel a Föld napján projektünk csupán egy eleme a Fenntartható Egyetemi Csoport féléves munkájának, melynek célja az Egyetem belső udvarának élhető kertté alakítása, amelynek fontos része lesz a projektünk során megvalósított pillekő bútorzat.
A projekt megvalósításra a szemeszter kezdete és a Föld napja rendezvény, azaz a 2012. február 6. és 2012. április 25. közötti 11 hét áll rendelkezésre.
A projekt kivitelezésében nagy szerepe van a Fenntartható Egyetem Csoport tagjainak, akinek önkéntes munkája révén sok kiadási tétel megtakarítható. Valamint fontos kiemelni, hogy a  hallgatókat is bevonjuk a tervezési folyamatokba egy verseny réven, ami nemcsak a feladat kiszervezését jelenti, hanem egyben kommunikációs eszközként is funkcionál. A megvalósítási tervek részletesen tartalmazzák a tevékenység csoportokat valamint a feladatok közötti hierarchikus és kronologikus sorrendet. A kommunikációs terv a hagyományos csatornákon kívül gerilla marketinges eszközöket is alkalmaz, amelyek a fiatalok körében népszerűek és elfogadottak.
Eredményként az egyetem és a hallgatók használatba tudnának venni egy eddig elhanyagolt állapotban lévő közösségi teret. Ez az eddig szinte funkció nélküli udvar, olyan bútorokkal lenne berendezve, amely közvetíti az újrahasznosítás gondolatát, emellett tetszetős, divatos, és egy könnyen befogadható üzenetet ad át az egyetem hallgatóinak. A Föld napja rendezvény, amelynek keretein belül sor kerül az új berendezés átadására alkalmas a hallgatók aktív bevonására és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére, újrahasznosítási ismeretek terjesztésére.KAPOSVÁRON A COMPASS EGYESÜLETTEL 

FOTEL CSODÁK MŰANYAG FLAKONOKBÓL


Ozora 2011 Színes zöld fotelben ülnek a kaposváriak

http://www.compass-youth.org/hirek/szines-zold-fotelben-ulnek-kaposvariakKaposvár net TV   

Interkulturális nevelés pillekő készítésén keresztül
    Legújabb pillekő videóanyag 


Antal Csaba ötvös a Pillekő Projekt vezetőjeként ásványvizes-üdítős flakonokból készít térbútorokat, mindezt hangsúlyozottan a környezettudatosság jegyében. Mint mondja, az eldobott plasztik óriási hulladékmennyiséget jelent, de 80 százalékáról bálja felvetni a gyerekeknek, mikor óvodákat, iskolákat meglátogatva együtt készítenek a palackokból különböző tárgyakat. Véleménye szerint a mostani gyerekek generációjának mindennapjaiba szervesen beépül az újrahasznosítás, és mindezt játékos Balatonfenyves2011. május 13., 10:00

V. Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

Újraírt történetek
2011. május 11–14.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2011-ben ötödik alkalommal rendezi meg nemzetközi fesztiválját. A harmadik nap programja.

10.00– 18.00
Újrahasznosított iparművészeti termékek bemutatója és készítése
11.00 és 15.00 órától
Tárlatvezetések az Újraírt történetek című kiállításban
17.00–18.30
Fesztiválzáró kerekasztal-beszélgetés – Miből lesz a történet?
Résztvevők: Bereményi Géza író, Gintli Tibor irodalomtörténész, Pálfi György filmrendező, Pólya Tibor pszichológus, Török Csaba teológus
A beszélgetést vezeti: Horváth Csaba irodalomtörténész
A belépés ingyenes.
Az újrahasznosítás már az ókorban is működött, az antik világ épületeinél sokszor ugyanazokat a köveket használták fel újra és újra. Ennek párhuzama az irodalmi alkotásokban is fellelhető az újraírás aktusában, amelyet a hagyománykövetés, ugyanakkor a hagyománytörés szándéka is vezethet. A fesztivál interdiszciplinárisan közelít a választott témához, helyet adva a különböző művészeti ágak megnyilvánulásainak. Az újrahasznosító művészet a felhasznált elemeket eredeti funkciójuktól megfosztva kezeli úgy, hogy ezzel a befogadók szemléletét is képes legyen befolyásolni. A hulladék feldolgozásának érdekes és sokszínű formája a művészek általi „recycling”, amikor a hasztalanná váló anyagok hasznos tárgyakban, vagy éppen művészeti alkotásokban öltenek újra formát.

A múzeum udvarán is színes programok várják az érdeklődőket. Lehetőség nyílik az érdeklődő közönség számára (egyénileg és csoportosan is, különböző korosztályok szerint), hogy maguk is tevékenyen részt vegyenek az újrahasznosított anyagokból készülő tárgyak előállításában a Medence Csoport, Laczkó Juli iparművész és Antal Csaba közreműködésével.

PÁPA
http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=4458&cfresh=Pilleko_-_a_jovo_epitett_kornyezeteert!

Pillekő - magyar találmány, Hawaii-n, a Mesefaluban  is lehet alkalmazni?Pillekő bútorokat készítünk a Keksz szervezésében.

A KEKSz Program filozófiája
Keksz rövidítés négy általunk fontosnak tartott értéket foglal össze egy szóban: kreativitás, erőbedobás, közösségépítés és szolgálat. Azt gondoljuk és hisszük, hogy az iskola több, mint csupán tanórák összessége. Az iskola egy közösség, melyet ápolni, építeni kell. S mint közösségnek szolgálnia kell tagjai testi és lelki fejlődését egyaránt.
Ezt kívánja elősegíteni a KEKSz Program is saját eszközeivel. Olyan programok szervezésével és összegyűjtésével, melyek keretében a közösség tagjai fejlesztik kreativitásukat és képességeiket (a zene, a képzőművészet, a matematika, vagy akár a szervezés területén), folyamatosan odafigyelnek fizikai erőnlétükre, gondozzák és óvják a természetet és tesznek valamit szűkebb vagy tágabb környezetükben a rászoruló emberekért. Mindezt teszik úgy, hogy közben ápolják kapcsolatukat a közösségük többi tagjával, valamint újabb és újabb kapcsolatokat hoznak létre.
A keksz a mindennapi szóhasználatban édes süteményt jelent, amit az étkezés végén ráadásnak fogyasztanak. Ilyen jó szívvel végzett ráadásnak gondoljuk mi is a tanórák után a KEKSz tevékenységet.
http://keksz.kfghost.eu/?p=144
Ismét a Kapocs alapítvánnyal együttműködve.
http://kapocs.eu/munkatarsaink/erdeine-zsoka
További pillekő készítés a decsi általános iskolásokkal.
http://www.amk-decs.hu/Fotok-decsisk/Pillekonap/index.html


IV. Országos öko expo és bio fesztivál! Szeretettel várunk mindenkit!
http://www.biotar.hu/
Győrkőcfesztivál
http://cseppek.hu/rendezveny/3744iv-gyorkocfesztival-2011